Wanneer het netwerk het zelf oppakt

Een medewerker van het Jeugdteam heeft een traject aangemeld. Het gaat hierbij om Silke, moeder van een tweeling van 1 jaar en drie maanden en een oudere dochter van 4 jaar. Silke en haar man Koen zijn overbelast en er is zorg over het welzijn van de kinderen.

Sterker
De coach van Eigen Plan maakt een afspraak met moeder Silke bij haar thuis om samen de situatie in kaart te brengen. Hierbij blijkt dat de moeder spoedig hulp nodig heeft. Silke heeft een heel druk leven en geen tijd meer om rust te pakken. Oma Gerda steunde haar altijd behoorlijk. Helaas is Gerda erg ziek geworden en is inmiddels overleden. Silkes schoonmoeder Elly komt ook soms helpen, maar haar man heeft Alzheimer en dus veel aandacht nodig. De (huishoudelijke) taken stapelen zich op en Silke krijgt steeds meer het gevoel niet meer goed voor haar kinderen te kunnen zorgen. Haar frustratie loopt op en ze heeft geen zicht meer op mogelijke oplossingen.

Samen
Silke vindt het goed om haar netwerk in te schakelen. Ze kan snel een aantal mensen noemen die belangrijk zijn voor haar gezin. De coach gaat samen met haar aan de slag om deze mensen bij haar situatie te betrekken. Hij benadert de mensen en bezoekt ze thuis om bedoeling en verloop van het traject uit te leggen. Mensen reageren heel positief, ze willen Silke en de kinderen graag steunen. Hierbij valt op dat de meeste mensen niet door hebben hoe moeilijk Silke het daadwerkelijk heeft. Ze zijn erg blij om op de hoogte te zijn gebracht en willen graag helpen. Naast het netwerk spreekt de coach ook met alle betrokken professionals. 

Eigen Plan
Er wordt een datum geprikt voor de bijeenkomst. Op de dag zelf blijkt echter dat de bijeenkomst in verband met een sterfgeval niet kan doorgaan. De coach van Eigen Plan wil graag zo spoedig mogelijk een nieuwe datum voor de bijeenkomst prikken, maar dat hoeft volgens Silke niet meer. Mensen uit haar netwerk weten van haar situatie en steunen haar waar ze kunnen, het jeugdteam heeft thuiszorg ingeschakeld, er is meer oppas voor de kinderen, de zus van Silkes man Koen wil binnenkort in de buurt komen wonen, en Silke heeft weer wat rust en ruimte in haar leven. De Eigen Plan coach heeft geholpen door haar netwerk te activeren en dingen bespreekbaar te maken. Silke zit nu niet meer klem, ze heeft weer vertrouwen in zichzelf en de toekomst – en haar netwerk heeft op eigen initiatief een plan van aanpak uitgewerkt.