Voor wie

Als er een plan nodig is, er iets moet veranderen en er een volgende stap gezet moet worden. Bijvoorbeeld in een situatie waar de overheid druk uitoefent of ingrijpen dreigt. Of als je ziet dat het niet goed gaat met een vriend, familielid of buurtgenoot of als hulpverlening niet op gang komt. Een Eigen Plan vormt de basis voor samenwerking tussen professionals, overheid, hoofdpersoon en netwerk.

Als er een plan nodig is, er iets moet veranderen en er een volgende stap gezet moet worden. Bijvoorbeeld in een situatie waar de overheid druk uitoefent of ingrijpen dreigt. Of als je ziet dat het niet goed gaat met een vriend, familielid of buurtgenoot of als hulpverlening niet op gang komt. Een Eigen Plan vormt de basis voor samenwerking tussen professionals, overheid, hoofdpersoon en netwerk.

Situaties waarin Eigen Plan kan helpen

Een Eigen Plan traject is een mogelijkheid om weer grip op je leven te krijgen en met behulp van de mensen om je heen constructief aan oplossingen te werken.

Veilig opgroeien

Wanneer er zorgen zijn over veiligheid van kinderen is een plan nodig.  Een plan met steun voor ouders en kinderen. Dat kan zijn hulp in de thuissituatie of soms een tijdelijke plek elders.

Scheiding

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor een kind. Als ouders uit elkaar gaan valt voor hun kind(eren) de veilige thuisbasis weg en komt er veel verandering en meestal ook spanning in hun dagelijks leven. Soms komen kinderen klem te zitten. Voor hen zijn beide ouders belangrijk en ze willen het liefst van allebei houden, met allebei contact en beide ouders op hun verjaardag.

Armoede & schulden

Financiële problemen zorgen voor veel stress bij ouders en daarmee ook bij kinderen. Hoe moeilijk ook, het helpt om er open over te zijn naar mensen in je omgeving.

Ziekte of beperking

Als iemand ziek is of kwetsbaar in het leven staat, is er hulp en steun nodig. Meestal zijn de mensen in de omgeving bereid om iets te doen. Je omgeving zegt vaak: ‘Laat maar weten als ik iets kan doen’. Maar de persoon die steun nodig heeft, vindt het toch moeilijk om een beroep op ze te doen, of is bang dat daarmee ook de regie uit handen wordt gegeven, over hoe je de dingen gedaan wilt hebben.
Mensen bieden lang niet altijd aan wat je zelf denkt dat nodig is. ‘Nee’ zeggen tegen een goed bedoeld aanbod is niet eenvoudig. Aangeven welke hulp je eigenlijk wel goed kan gebruiken, is nog veel moeilijker.

Clientondersteuning

Soms weet je niet hoe je verder moet en heb je behoefte aan iemand die even met je meedenkt zodat je weet wat de volgende stap kan zijn en waar je daarvoor terecht kan, of wie gevraagd kan worden om je te helpen. 

Jongeren

Voor jongeren verandert er veel. Opeens dragen ze verantwoordelijkheid op alle leefgebieden.  Het maken van een Eigen-Toekomstplan waarin alle belangrijke terreinen aandacht krijgen kan een start zijn.

Detentie

Zorgen over de situatie thuis, je kinderen, je partner, financiën, huisvesting, contact blijven spelen tijdens detentie.  Ook als je een nieuwe start wil maken kan een plan helpend zijn. 

Nieuwkomers

Soms is huisvesting het grootste probleem: je hebt geen onderdak meer, bijvoorbeeld na een relatiebreuk, omdat je niet langer bij je ouders of vrienden kan wonen (ruzie, financiële redenen), je de huur niet meer kon betalen. Dan heb je een plan nodig, en een dak boven je hoofd. Er is een tekort aan woningen in veel provincies, dus een huis is niet iets wat zomaar geregeld is.

Eigen Plan coach bij je thuis

De coach maakt een afspraak en komt naar je toe om samen de situatie in kaart te brengen, zodat je antwoord vind op onderstaande vragen:

  • Wat: Wat wil ik? Waar droom ik van

  • Wie: Wie uit mijn eigen kring kan samen met mij meedenken? Zijn er professionals betrokken?

  • Hoe: Wat is nodig? Hoeveel tijd is er? Hoe ziet de volgende stap eruit?

Bijzonder om in contact te zijn met andere contacten van het gezin. Je ervaart dat je met elkaar kan bijdragen aan het verlichten van hun last. Ook fijn om te weten wat anderen kunnen betekenen in het proces en dat zij de talenten bezitten die bij jezelf ontbreken. Op deze manier kun je met elkaar een hand en een voet zijn voor de ander.

Anoniem

Oom